CUM ALEGEM SUPLIMENTELE NUTRITIVE?

Capsule

Asa cum am promis, o sa ofer un mic ghid prin care sa ne dam seama ce suplimente sunt de calitate, si daca sunt folositoare.

Informatiile din acest articol au rolul de a va familiariza cu anumite denumiri si elemente de siguranta ale produselor din aceasta gama, si de asemenea sa va ajute sa faceti diferenta intre produse nu doar pe baza pretului ci si din prisma calitati si cantitatii oferite.

La ora actuala, spre deosebire de piata farmaceutica, in domeniul suplimentelor nutritive nu exista organe de control foarte bine organizate, care sa verifice calitatea si eficienta produselor de pe aceasta piata.

1. CONCENTRATIA PE PORTIE

Intodeauna trebuie sa cititi cu atentie ceea ce scrie pe ambalaj. Cea mai des intalnita metoda de ” pacalire” este concentratia pe portie(serving size).

De exemplu daca pe o cutie  cu pudra proteica scrie ca are 30g de proteina pe portie, dar portia are 100g, atunci vorbim de o concentratie foarte mica de proteina, de 30%. Daca are 30g de proteina la 40g de pudra, atunci vorbim de o concentratie de peste 90%.

De asemenea in cazul produselor cu Omega 3. Este stiut faptul ca cei mai importanti acizi grasi omega 3 sunt DHA si EPA.  Daca la 1g de ulei aveti doar 100mg de DHA+EPA, fata de alte produse care contin 700mg/1g,  raportul este de 7/1 , astfel ca trebuie sa luati 7g din primul produs pentru a ajunge la concentratia din al doilea la un singur gram.

Cand vine vorba de extracte de plante (turmeric,aloe,fenugreek,green tea, etc) trebuie sa ne uitam cu atentie la ingredientele active din aceste plante si cat la % din acest ingredient este prezent pe portie.

2. COMPOZITIA PRODUSULUI

Pe lista de ingrediente intodeauna trebuie sa regasiti concentratia din fiecare element in parte, si sursa de provenienta. Cu cat un produs are o lista de ingrediente si de cantitati mai clara, cu atat mai mult acesta este mai probabil sa fie de calitate.

Daca intalniti produse pe care scrie doar ” proprietary blend” sau complex de ingrediente, fara prea multe detalii, atunci incercat sa gasiti altele mai bine detaliate.

3. SURSA DE PROVENIENTA

Aici sunt foarte multe de spus. O sa incerc sa fiu cat mai clar si succint.

– pudrele proteice pot fi, in ordinea valorii nutritive din: zer,cazeina,lapte,ou,soia,orez, si alte seminte si plante care au aparut mai nou

– mineralele, incercati sa gasiti orice alta forma in afara de OXID DE….., deoarece forma oxid este cea mai ieftina. De exemplu magneziul poate fi: oxid/orotat/citrat/lactat/bisglycinat/glycerofosfat/stearat…etc

Nu spun ca forma oxid nu este buna, dar la aceiasi bani poate gasiti o forma mai biodisponibila.

-vitaminele, cele mai eficente sunt cele extrase din surse naturale, mult mai bune decat cele de sinteza

– Probiotice, majoritatea de pe piata sunt culturi de bacterii moarte, fara eficenta, cautati pe ingrediente sa fie cat mai detaliat tipul de bacterie folosit si codul (de exemplu Lactobacillus acidophilus NCFM sau Lactobacillus reuteri SD2112)

– uleiul de peste, cu cat pestele este mai mic cu atat uleiul este mai sanatos(sardine,ansoa vs rechin sau cod)

4. CUVINTE CHEIE

in momentul in care doriti sa cumparati un produs, si doriti sa fie cat mai bun , puteti sa cautati urmatoarele cuvinte cheie, care daca sunt prezente intr-un numar cat  mai mare pe acel produs, va indica faptul ca indeplineste anumite standarde de calitate.:

– third party tested …… este testat de companii independente, ce cauta sa se asigure ca produsul furnizeaza tot ceea ce sustine (consumerlab.com/NSF International/United States Pharmacopeia/the Natural Products Association/EHMP).

– GMP (Good Manufacturing Practices)

– Vegan/Cusher/Halal

– 100% purity

– NO artificial/sweetener/gluten/preservatives/starch/

Desigur mai avem si cuvintele GOALE care, nu inseamna nimic mai mult decat MARKETING:

– pharmaceutical grade / quality guaranteed/laboratory tested/number 1 recommended/proudly made in USA

QUICK TIP:

– Trebuie sa tineti cont de faptul ca sunt foarte multe produse pe piata de suplimente nutritive, astfel ca alegerea unui protocol de suplimente nu este un lucru tocmai simplu in momentul in care doriti sa beneficiati de efecte maxime. Cel mai bine ar fi sa va adresati unui specialist care sa va ajute sa faceti alegerile corecte.

 

2
  Articole similare

Comments

Add a Comment